The world of architecture lost Ricardo Bofill, a Catalan architect. Bofill, who died two months ago, left us with a new vision. It is an independent villa that was inspired by a traditional temple and sits on a single lot within the Palmares Ocean Living & Golf compound. A new opportunity exists to bring one his final designs to fruition.

The Palmares Ocean Living & Golf Complex is located in Algarve, Portugal’s southernmost region. The resort, which is operated by Kronos Homes, offers plots that can be purchased with or without an architect project. It was awarded a National Real Estate Award in the Tourism category last year. A buyer can now purchase a Ricardo Bofill-designed villa.

Ricardo Bofill, a Barcelona-born postmodern architect, was born in the city. He was known for his bold colours and dynamic geometry, which he created in the late 1960s and early 70s. This allowed him to abandon the modernism of previous years. His work spanned many disciplines, including poetry, mathematics and literature, as well as his architectural designs. These include Kafka Castle in Catalonia and Walden 7 (in Catalonia), the Red Wall in Alicante and Ax Majeur, both in Paris, and the Mohammed VI Polytechnic University, Morocco.

Cortesía de Palmares Ocean Living & Golf

The villa is a bold, modern structure that sits on the coast. It is a clear intention to make the villa visible from far away, an appearance that recalls a classic temple with its interplays of columns.” Ricardo Bofill Architecture Workshop

Cortesía de Palmares Ocean Living & Golf

Bofill incorporated influences from Mediterranean and Arab design to make them work in his home city of Barcelona. He also reflected the Portuguese history of Arab architectural influence. His architectural design in Palmares, according to the studio, is a reflection these influences. It pays tribute to light and shadow.

The central courtyard is the heart of the interior. It divides the program and brings natural light into every room. Open to the ocean, the courtyard focuses the house towards the water view. It transforms the front façade into the social area with a swimming pool and outdoor living room, as well as a dining room and the possibility of a fireplace. It is built on a modular basis that allows it to adapt to various needs without losing its spatial identity and spatial quality. The grid proposes to focus not only on the building but also the variations in the landscape throughout the year. “The addition of oscillating textiles will create shadows that move with the sun’s position by adding a soft layer to the columns.” Ricardo Bofill Architecture Workshop